Blog > Komentarze do wpisu
Imbirowe ciasto z gruszkami

Jesień się zbliża wielkimi krokami. Słonce świeci inaczej, wiatr wieje w ten specyficzny 'jesienny' sposób. W radio zapowiadają 'Indian summer' czyli to co my w Polsce nazywaliśmy naszą Polską Złotą Jesienią...
Żeby nie było wątpliwości, jesień to moja absolutnie ulubiona pora roku- i to nie tylko dlatego, że urodziłam się w listopadzie :), ale właśnie dlatego postanowiłam uczcić ten pierwszy dzień jesiennego nastroju jesiennym ciastem. I tak oto powstało (szybkie i bardzo proste) ciasto z gruszkami:

 

Składniki,

Ciasto:
175g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka imbiru (dla tych co nie przepadają za imbirem- a wiem, że tacy są wśród nas ;-) - polecam cynamon)
200g miękkiego masła
3 jajka

2 lub 3 gruszki
1 łyżka brązowego cukru

Polewa:
200g krówek czekoladowych
8 łyżek mleka
kilka kropli olejku rumowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (mąka, proszek, masło, cukier, cukier waniliowy, imbir, jaja) ubić mikserem na gładka masę. Ciasto powinno być gęste i klejące. Masę przełożyć do okrągłej formy (odpowiednio przygotowanej do pieczenia- ja używam masła i bułki tartej). Na wierzchu poukładać pokrojone w cienkie plasterki gruszki i posypać brązowym cukrem. Piec przez 35 - 40 minut w 180 stopniach.

W między czasie (kiedy ciasto jest w piekarniku) można przygotować polewę. Krówki wrzucić do garnka razem z mlekiem i olejkiem i podgrzewać tak długo, aż krówki się roztopią i stworzą gładką (trochę ciągnącą) się masę. Odstawić na chwilę do przestygnięcia i polać upieczone ciacho. Polewa powinna trochę spłynąć 'do ciasta' dzięki czemu otrzymamy bardzo fajną 'a'la karmelową' słodką warstwę dookoła gruszek!

Bardzo dobre serwowane z bitą śmietaną!

 

 

Smacznego!

poniedziałek, 06 września 2010, scarlettvanholland

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
dyrdymalki
2010/09/08 08:20:30
cudowne, zjadłabym kawałeczek do herbaty:)
-
zjedz_mnie
2010/09/08 12:35:16
Ten imbir i gruszki w jednym... to musi być niesamowity smak ;]